Teremtse meg az ideális otthoni környezetet, böngésszen cikkeink között!

Fűszernövények, amelyek nem csak az ízekért felelősek! - Folytatás...

2018/06/11. -

Előző heti cikkünkben bemutattuk a kardamon, fahéj és a kurkuma csodás tulajdonságait, most pedig megismerkedünk a sáfrány, gyömbér és a kömény jellegzetességeivel. Ezek a fűszernövények nem csak az ételeket varázsolják ízletesebbé, hanem a szervezetünkre nézve is jótékony hatással vannak. Számtalan betegség kezelésében nyújtanak segítséget, és az immunrendszer megerősítésében is nagy szerepet játszanak. Rendkívül mutatósak tudnak lenni a konyhában, ráadásul így mindig frissen állnak a rendelkezésünkre.

A sáfrány az egyik legértékesebb fűszernövény!

Sáfrány

A legdrágább fűszernövény, amely régen még az aranynál is többet ért. Származási helye Törökország. Sziglice nevezetű kék virágának bibéjéből nyerik ki a lényeget, amelyet kézzel gyűjtenek be. Nagyon jó hatással van az idegrendszerre. Kétféle formában találkozhatunk vele: az egyik a por, a másik pedig szálas változat. Nem csak az ételek ízesítésére, hanem színesítésére is használják, fő összetevője lehet rizottóknak, süteményeknek, kagylóknak, halaknak, de kiváló alapanyagként szolgál különféle mártások, szószok esetében is. Ízesíthetünk vele úgy, hogy a szálakat meleg vízbe rakjuk, állni hagyjuk, majd ezt a vizet hozzáadjuk a készülő ételhez, vagy sütőben kissé kiszárítjuk, majd összedörzsöljük és úgy fűszerezünk vele.

Gyömbér

Ennek a csodafűszernek a csípős, fűszeres aromája egyaránt illik húsokhoz, halakhoz, levesekhez, de még süteményekhez is. Az ízletessége mellett számos betegség ellen nyújt védelmet, valamint vágykeltő hatást is tulajdonítanak neki. A kínai és indiai konyha alapfűszereként szolgál már ősidők óta. Gyomorproblémák kezelésére már régen is használták, így született meg a gyömbéres kenyér is, amit leginkább étkezések után ettek, hogy ne fájduljon meg a gyomruk. Kiválóan alkalmas nehezebben emészthető ételek ízesítésére is. Nem csak a testre gyakorol pozitív hatásokat, hanem a léleknek is jót tesz. Rendkívül közkedvelt a gyömbér sör, amit émelygésre, hasmenésre és hányingerre is ajánlanak. A gyömbér vértisztító hatással is rendelkezik, valamint mindenképp javasolt fogyasztani meghűlés, torokfájás és légúti problémák fennállásakor.

Kömény

A fűszerkömény szinte minden háztartásban megtalálható, és nagyon sok étel fűszerezésére használják. Kiválóan alkalmazkodik a különböző természeti viszonyokhoz, ezért is termesztik a világ számos területein, ebből következik, hogy nagyon kedvező áron szerezhető be a boltokból. Az ernyősvirágzatúak családjába tartozik, és az aprócska aromás magvak képezik a legértékesebb részét. Vitaminokban iszonyatosan gazdag, megtalálható benne az A-, B-, C-, E- és K-vitamin is, valamint kalciumban, magnéziumban és foszforban sem szenved hiányt. Pozitívan hat az emésztőrendszerre, illetve kiváló étvágygerjesztő. Gyakori összetevője a méregtelenítő italoknak és teakeverékeknek. A kömény köztudottan baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért bármilyen megfázásos megbetegedés alkalmával javasolt a köménytea, köményleves fogyasztása.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonmelege.blog.hu/api/trackback/id/tr8314040452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása