Teremtse meg az ideális otthoni környezetet, böngésszen cikkeink között!

Házi fájdalomcsillapítók fogfájásra

2022/03/21. -

A fejfájás után a második leggyakrabban jelentkező fájdalom a fogfájás, ami jelzi a fog és a hozzá tartozó szövetek gyulladását. A fog megbetegedése nagyon nagy és éles fájdalommal járhat, de az is előfordulhat, hogy semmilyen kellemetlen érzés nem jelentkezik. A fog kötőszöveteiből is származhat a fájdalom vagy a fogbélből, de a fogtartó szövetekből is kiindulhat.

A fogfájás házi praktikákkal is csillapítható.

Mi okozhat fogfájást?

Amennyiben odafigyelünk szánk higiéniájára, kisebb eséllyel alakulnak ki gondok. A fogfájást kiválthatja a fogak mechanikai sérülése, fogszuvasodás, gyulladt bölcsességfog, fogfejlődéssel kapcsolatos rendellenesség, kopás, fogínysorvadás vagy más fogínybetegség, de lehet az oka egy meglazult tömés is, ráadásul az éjszakai fogcsikorgatás sem tesz jót.A fogfájással járó fájdalom többféle módon jelentkezhet, nyilallhat élesen vagy éppen tompán és lüktethet is. A fájdalmat valamilyen ok váltja ki, aminek mindenképp utána kell járnunk és felkeresni egy szakorvost, aki megtalálja és orvosolja a problémát. Nem minden helyzetben juthatunk el azonnal orvoshoz, elképzelhető, hogy hétvégén nincs rendelés vagy nyaralás közben jelentkezik a fájdalom, ilyenkor célszerű fájdalomcsillapító házi praktikákhoz folyamodni.

Milyen házi praktikák vannak?

Egy uzsonnászacskóba helyezzünk néhány darab jégkockát, majd tegyük az egészet egy konyharuhába és helyezzük az érintett területre minimum 5-10 percre. Amennyiben nincs jégkockánk, a mirelit zöldségek is megteszik vagy egy kis palack lefagyasztott víz, de a gyógyszertárakból jégzselé párnát is beszerezhetünk, amit akár a nyaralásra is magunkkal vihetünk. A jég zsibbasztja az idegvégződéseket, ezáltal csillapítja a fájdalmat. Langyos vízbe beáztatott feketetea filter is hatásos lehet, de a langyos kamilla-, illetve zsályateába áztatott vatta darab is kiválthat enyhülést. Só és bors szinte minden háztartásban megtalálható, azonos mennyiségben pár csepp vízzel elkeverve kapunk egy masszát, amit célszerű a fájdalmas területre kenni, antibakteriális hatását azonnal elkezdi kifejteni.

Amennyiben a fájdalmat semmivel sem tudjuk elmulasztani, minél előbb szakorvoshoz kell forduljunk, aki szemügyre veszi a szájüreget és fogröntgen segítségével pontosan megállapítja a fájdalom kiváltó okát. A fogászati radiológia napjainkban meglehetősen fejlett, így ma már rövid idő alatt felállítható a pontos diagnózis.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonmelege.blog.hu/api/trackback/id/tr4417785988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása