Teremtse meg az ideális otthoni környezetet, böngésszen cikkeink között!

Milyen rejtett hibák lehetnek egy használt ingatlanban?

2018/08/27. -

Nagyon izgalmas dolog egy ember életében, amikor végre eljut odáig, hogy vásároljon magának egy saját lakást, ahol meghitt boldogságban élhet családjával együtt. Egy lakásvásárlásnál nem kevés pénzről van szó, a legtöbb esetben sok év kell ahhoz, hogy valaki összegyűjtse hozzá az önerőt, a fennmaradó tételt pedig kénytelen hitelből finanszírozni, ráadásul számolni kell azzal, hogy vásárlást követően még be is kell rendezni a szobákat. Éppen ezért egyáltalán nem egyszerű megvásárolni egy ingatlant, hiszen a rengeteg igazolás, és papírmunka mellett a lakást is alaposan fel kell térképezni szakértők segítségével. Az ügyvédek is felvilágosítást adnak a felek jogaival kapcsolatban, és a vevőknek a lehető legtöbb hibát észre kell venniük, nehogy később számukra keletkezzenek nagy anyagi terhekkel járó károk.

Sokszor első ránézésre hibátlannak, tökéletesen felújítottnak néz ki egy lakás, ám van, hogy ez csak látszat, a falak belsejét pedig már megette a penész, vagy a vezetékek elavultak, nagyon régiek. Ezek a hibák nem csak anyagi szempontból megterhelőek, hanem az életünkre nézve is veszélyesek lehetnek.

Egy régi típusú ingatlan számtalan rejtett hibával rendelkezhet!

Milyen jelek utalhatnak hibákra?

Legyen gyanús a legkisebb folt, repedés, de akár egy pici elszíneződés is a falon, hiszen ez könnyen utalhat arra, hogy penészt távolítottak el onnan. Alaposan vegyük szemügyre a sarkokat, teraszajtókat, plafont, mert egy repedés kialakulhatott a gerendák elkorhadása miatt is. Az oldalfalak repedéseiből pedig következtethetünk arra, hogy a ház laza, nedves talajra épült, ami szintén nem a legjobb választás. 

Bármit is észlelünk mindenképp faggatózzunk, hogy mitől alakulhatott ki, érdeklődjünk a lakás szellőzéséről, száraz vagy párás légkör jellemzi-e inkább. Konkrétan kérdezzünk rá a penészedésre, hiszen nem csak látványra visszataszító, de egészségi állapotunknak sem tesz jót.

Tényleg nagyon fontos körültekintőnek lenni, hiszen ha csak a felújítással, festéssel próbálták meg ezeket elrejteni, azok hamar előjönnek újra. Célszerű lefotózni minden gyanúsat és megmutatni más, ez ügyben jártas személyeknek, hogy ők is mondják el véleményüket.

Mit tegyünk, ha már megvásároltunk egy rejtett hibás ingatlant?

Fontos megemlíteni, hogy teljesen más dolgok számítanak rejtett hibának egy lelakott ingatlannal kapcsolatban, mint egy felújítottal. Ha a beköltözést követően viszonylag rövid időn belül jelentkeznek a hibák, és vélhetően azok még az előző tulajdonostól származnak, forduljunk ügyvédhez és tereljük jogi útra az ügyet, ha nem ismerné el.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonmelege.blog.hu/api/trackback/id/tr2314205157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása