Teremtse meg az ideális otthoni környezetet, böngésszen cikkeink között!

Penészmentesítés otthonunkban

2021/11/08. -

Az őszi és a téli időjárás tökéletes környezetet teremt a penészgombáknak, hogy otthonunkban elszaporodjanak, elsősorban azokon a helyeken, ahol a pára lecsapódik, ilyenek lehetnek például a sarkok vagy az eldugott zugok. A gombaspórák sajnos a legtöbb helyen jelen vannak, tehát a kérdés az az, hogy találnak-e olyan táptalajt, ahol szaporodhatnak.

A penészgomba azon kívül, hogy esztétikailag problémás, még az egészségünkre nézve is veszélyes, különösen azoknál, akik allergiában is szenvednek, éppen ezért mindenképp célszerű védekeznünk ellene.

Penész eltávolítása ózongenerátorral.

Mit tehetünk?

Rendszeres szellőztetéssel tudjuk csökkenteni a lakásban a páratartalmat, ezt napjában legalább kétszer tegyük meg. Ilyenkor a fűtést is lehetőleg vegyük lejjebb és 5-10 percen keresztül szellőztessünk. A hőmérsékletet próbáljuk meg  folyamatosan 20-22 fokon tartani, tehát ne kapcsolgassuk a fűtést. Bármennyire is kicsi a folt, ha már megjelenik, azonnal távolítsuk el és a penészedésre hajlamos területeket rendszeresen kezeljük penész elleni szerekkel. A falat is átfesthetjük olyan falfestékkel, ami penészedésgátló adalékanyagot tartalmaz. A háztartási boltok polcaink megtalálhatóak egykomponensű penészedésgátló falfestékek, de a háromkomponensű termékek hatékonyabbnak bizonyulhatnak. Az utóbb említetteknél az első komponens felel a tisztításért, a második megalapozza a felületet, a harmadig pedig maga a festékréteg, ezzel garantáltan hatékonyabb eredményt lehet elérni, ráadásul mindhárom komponensben van penészedésgátló adalék.

A penészmentesítés az ózon erejével is lehetséges, mondhatni ez bizonyul a leghatékonyabb vegyszermentes módszernek. Az ózon a felületeken, a levegőben, a falakon, a bútorokon is elpusztítja a megbúvó penészspórákat. Az ózonmolekulák oxidációs folyamatot indítanak el a penészgombákkal, az eredmény pedig rövid idő alatt látható, ugyanis a penész kifehéredik, ezt követően egy mozdulattal letörölhető. A rendszeres ózonos kezeléssel a gombák elszaporodása is megelőzhető.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonmelege.blog.hu/api/trackback/id/tr4516749666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása