Teremtse meg az ideális otthoni környezetet, böngésszen cikkeink között!

Természetes édesítőszerek

2016/10/25. -

Az édes ízt mindannyian szeretjük és sokan naponta fogyasztjuk. Gondoljunk csak a reggeli kávénkra, vagy a teánkra, hiszen azt a legtöbben valamilyen édesítőszerrel isszuk. És sokan eszünk naponta egy kis édességet, egy szem bonbont, cukorkát, vagy fagylaltot. Persze dönthetünk úgy is, hogy mi készítünk valamilyen süteményt. Annyi biztos, hogy a kalácsunkhoz is szükségünk lesz édesítő szerre.

cukor.jpg

Milyen édesítő szerek közül válogathatsz?

Számos gyümölcsből és zöldségből is nyerhetünk cukrot vagy édes ízű hatóanyagokat, ezek az úgynevezett természetes édesítőszerek, De van nagyon sok speciális eljárással előállított mesterséges édesítőszer is. Ebben a cikkünkben néhány természetes édesítőről írunk.

Kezdjük a legismertebbel a kristálycukorral. Úgy gondolom, hogy ma még a legtöbb magyar háztartásban mindig ezt az édesítőszert használják. A ragyogó fehér színű kristálycukrot répából állítják elő, olcsó, darálható ezért por állagú termékként is használható, de kocka cukrot is vásárolhatunk. Sajnos azonban számos káros hatást fejt ki az egészségre, ezért egyre többen mondanak le róla végleg, vagy használnak helyette legalább egy egy ételben, italban valamilyen egyéb édesítőszert.

Mit használhatunk a kristálycukor helyett?

Sokan szeretik a mézet. A méz csodálatos, ízű. A legédesebb talán a virágméz, ezért ha süteményt készítesz amibe mézet is kell tenni válaszd ezt a fajtát. Azonban kevésbé édes, jellegzetes fás aromájú mézek közül is válogathatsz. Akác, hárs és gesztenye méz is beszerezhető szinte minden nagyobb piacon. Sőt ma már fűszerekkel, például chili paprikával, vagy kávéval, de akár a nyugtató hatásokat kiváltó citromfűvel is összekevert egyedi aromájú mézeket is megkóstolhatod.

Egy másik kiváló természetes édesítőszer a xcillit vagy ismertebb nevén a nyírfa cukor. Ezt az édesítőt akkor válaszd, ha olyan alacsony szénhidrát és cukor tartalmú készítményt keresel, amelyet könnyen beilleszthetsz az új egészséges életmódodba, hiszen ugyanakkora mennyiséggel kell az ételekbe és az italokba tenned belőle, mint a kristálycukorból.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonmelege.blog.hu/api/trackback/id/tr4911836295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása