Teremtse meg az ideális otthoni környezetet, böngésszen cikkeink között!

Hogyan újítsunk fel egy régi bútordarabot?

2018/07/23. -

Sokaknak nincs szíve megválni a régi bútordaraboktól, főleg amelyeket még régi családtagoktól örököltek, hiszen eszmei értékek, emlékek fűződhetnek hozzájuk, viszont nincsenek olyan állapotban, hogy azok használhatóak legyenek. Így a legtöbb esetben akár évekig is porosodnak a ház pincéjében. Egy kis ügyesség, kreativitás, és néhány alapanyag elegendő ahhoz, hogy példa nélküli darabbá varázsoljuk őket, amelyekkel rendkívül feldobhatjuk otthonunkat. Igaz, hogy több időt és energiát vesz igénybe, mintha bemennénk egy bútorüzletbe és újat vásárolnánk, de anyagiakban biztos, hogy jobban járunk, illetve az alkotás tökéletes kikapcsolódást nyújt egy nehéz és fárasztó hét után. Bejegyzésünkben most egy régebbi fa-bútor felújításáról adunk néhány hasznos tippet, amelyet saját magunk készíthetünk el!

Régi bútorok praktikus és ötletes felújítása egyszerűen.

Mi legyen az első lépés?

Először próbáljuk meg kideríteni, hogy körülbelül mennyi idős lehet a bútor, így könnyebben tudhatjuk, hogy mennyire kell óvatosan bánni vele, illetve, hogy nem-e bír történelmi értékekkel. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy milyen funkciót fog betölteni, ezzel könnyebben megtalálhatjuk számára a helyet a lakásban, vagy egyszerűbben kialakíthatjuk. Kiválóan mutathat akár az erkélyen, teraszon is. A felújítás előtt mindenképp ellenőrizzük, hogy vannak-e benne faférgek. Ezt úgy tehetjük meg, ha egy sík fehér lapra helyezzük a tárgyat és pár napig figyeljük, hogy a papíron megjelenik-e a fa liszt, mert akkor minden bizonnyal még jelen vannak. Minél hamarabb szükséges őket elpusztítani, hogy elkerüljük az általuk okozta fertőzéseket, és hogy ne tegyék teljesen tönkre bútorunkat.

Hogyan tisztítsuk meg?

Száraz és nedves tisztítást is végezhetünk. Szárazzal inkább a felületi szennyeződéseket távolíthatjuk el, nedvessel pedig a zsírosabb foltokat, valamilyen felületaktív anyag segítségével.Ha nagyon makacs a folt használjunk ammóniát. A lakkot pedig kifejezetten erre a célra kialakított higítóval tudjuk eltávolítani.

Miként szabadítsuk meg a régi festéktől?

Nagyban függ attól, hogy milyen a fa felülete, de a régi festék eltávolítására kiváló megoldás a kémiai festékeltávolító, kalilúg, lúgkő vizes oldata, kromofág, meleg levegő vagy a csiszolás, amelyet csiszoló papír segítségével is végezhetünk, de vannak már kiváló csiszológépek is, amivel időt és energiát takarítunk meg. A kézi csiszolást először durva dörzspapírral csináljuk, ezt követően finomabbal, majd harmadszorra a legfinomabb szemcseméretűvel. Ekkor a felületet már teljesen újként kezelhetjük és bevonhatjuk lakkal, festékkel vagy különféle mázas bevonóval.

A végén pedig eresszük szabadjára a fantáziánkat és díszítsük igényeinknek megfelelően, akár sablonok, minták segítségével!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonmelege.blog.hu/api/trackback/id/tr2914129787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása