Teremtse meg az ideális otthoni környezetet, böngésszen cikkeink között!

Milyen okai és tünetei lehetnek a hüvelyfertőzéseknek?

2023/09/11. -

A nők körében gyakran előforduló hüvelyfertőzések többféle okra vezethetők vissza. Bár a legtöbb hüvelyi fertőzés nem minősül súlyosnak, létfontosságú tudni, mikor kell orvosi segítséget kérni.

A hüvelyi fertőzések gyakran a hüvely normális pH-értékének megváltozása vagy az ott természetesen előforduló baktériumok mennyiségének csökkenése miatt alakulnak ki. Ennek hátterében állhat antibiotikumok szedése, hormonális változások, például terhesség vagy menopauza, szexuális tevékenység, túlzott higiénia vagy irritáló anyagok használata.

A hüvelyfertőzések három fő csoportját különböztetjük meg. A bakteriális vaginózis, röviden BV, ez a leggyakoribb, és akkor alakul ki, ha a hüvelyben lévő hasznos baktériumok száma megritkul. A gombás fertőzés a Candida nevű gomba túlszaporodása miatt van, leggyakrabban az antibiotikumok túlzott szedése miatt. Ezen kívül léteznek szexuális úton terjedő parazitás fertőzések is.

A hüvelyi fertőzés kellemetlen tünetekkel járhat.

Milyen tünetei lehetnek az efféle fertőzéseknek?

A bakteriális vaginózis esetén a tünetek között szerepel a hal szagú, szürkés színű nyák, esetleg viszketés vagy égő érzés. A gombás fertőzéseket sűrű, túrószerű váladék távozása kíséri, de viszketés, égő érzés, vörösség és duzzanat is felléphet. Sárgás-zöldes folyás, erős kellemetlen szag, illetve fájdalom a közösülés közben vagy vizeléskor is utalhat valamilyen fertőzésre.

A kezelés tekintetében a bakteriális hüvelyfertőzést antibiotikumokkal, a gombás fertőzéseket pedig krémek vagy tabletták segítségével kezelik  Megelőzés céljából célszerű elkerülni az irritáló anyagok, mint az illatosított szappanok és tusfürdők használatát. Ajánlott pamut alsóneműt viselni, és kerülni kell a túl szoros ruházatot. Fontos az antibiotikumok mértékletes szedése és a hüvelyi egészség tudatos védelme.

Mint már említettük a hüvelyfertőzések általában nem súlyosak, viszont kellemetlen tünetekkel járhatnak. Ha úgy érezzük fertőzés alakult ki, forduljunk nőgyógyászati magánrendelés szakembereihez. Mindenekelőtt azonban a megelőzésre és az önmagunk iránti gondoskodásra kell összpontosítanunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonmelege.blog.hu/api/trackback/id/tr8218211935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása