Teremtse meg az ideális otthoni környezetet, böngésszen cikkeink között!

Komfortos erkély kisokos

2018/05/24. -

A szerencsésebb társasházlakók és panellakás tulajdonosok bármikor élvezhetik a szabad levegőt, amikor kilépnek az erkélyükre. Sokan kifejezetten úgy is keresnek lakást, hogy legyen néhány négyzetméternyi nyitott terük. A beköltözést követő öröm azonban gyorsan elillan, amikor szembesülnek a problémákkal.

A hagyományos erkélyek többsége ugyanis számtalan buktatót rejt magában. Az egyik leggyakoribb gond, hogy a meleg idő beköszöntével és megfelelő árnyékolás nélkül, bizonyos napszakokban nagyon erőteljes a napsütés, amely sokszor szinte ellehetetleníti a kint tartózkodást. A másik legnagyobb félelem a biztonság. Sok erkély még a mai napig üvegből vagy könnyebben törhető műanyagból van körülvéve, amely a kisgyermekek számára jelent igazi veszélyforrást. Az erkély párkányának nem túl megnyugtató magassága is sok szülőnek okoz rémálmokat. Éppen ezek miatt sokan döntenek úgy, hogy kicsit felturbózzák az erkélyüket, hogy komfortosabbá és biztonságosabbá tegyék azt.

Azt le kell szögezni, hogy ezek az extrák a legtöbb esetben bizony nagyobb költséget jelentenek a családi kasszának. Mind az árnyékolás, mind a biztonság tekintetében választhatunk költséghatékonyabb és drágább megoldást is. Ami minden esetben fontos, hogy inkább bízzuk szakemberre a kivitelezést, mintsem egy súlyosabb balesetet szenvedjen szerettünk, barátunk, kevésbé hozzáértő ismerősünk.

Árnyékolástechnikai eszközök az erkélyekre!

Milyen árnyékolástechnikai megoldások léteznek?

Többféle árnyékolási technológia közül választhatunk. Az egyik legelterjedtebb a sötétítő palatető, amely a plafonra fixen erősített elemként egyszerűen nem engedi át a napsugarakat az erkélyünkre. Ennek alternatívája, ha a palát ponyvával helyettesítjük: ez a könnyebb anyag is képes hűsítő megoldást biztosítani még a legforróbb nyári napokon is. Választhatunk fix és feltekerhető változatból is. Utóbbi esetében jellemzően egy mechanikus szerkezet segítségével kedvünk szerint feltekerhetjük a ponyvát, így ha kifejezetten napsütésre vágyunk, vagy egy nagyobb vihartól féltjük az installációt, úgy bármikor visszahúzhatjuk. Ennek fejlettebb és költségesebb változata, ha elektromos árnyékoló ponyvát választunk. Ekkor egyetlen gombnyomással tekerhetjük fel, vagy éppen ki a vászont.

Egyre többen választják a lehúzható redőnyöket az erkélyeken. Ebben az esetben nem kerül beépítésre a teljes felület, csupán egy mechanikusan vagy automatán mozgatható redőnyrendszert építenek be. Ennek előnye, hogy leengedett állapotban jelentősen csökkenthetjük a benti hőmérsékletet, ellenben bármikor felhúzhatjuk, hogy élvezzük a szabad levegőt. Ez a megoldás ráadásul a kéretlen bogarak ellen is védelmet tud nyújtani, főleg, ha szúnyoghálóval párosul.

Sokan mégis inkább a teljes beépítést választják. Ilyenkor szinte egy új helyiséggel bővül a lakásunk, amelyet tárolónak, a mellette található szoba toldalékának, vagy akár egy különálló szobának is használhatunk. A megfelelő szigetelésű nyílászárókkal ráadásul nem csak a forróságot tudjuk elviselhetőbbé tenni nyáron, de a fűtésszámlán is spórolhatunk a fagyos időszakokban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonmelege.blog.hu/api/trackback/id/tr813999500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása